De ochtendroutines van 10 (héél) succesvolle CEO’s

De ene routine is de andere niet. Sommige routines – Charles Duhigg noemt ze “hoeksteen-routines” in zijn boek ‘The Power Of Habit’ – hebben het potentieel om je productiviteit intens te verhogen. Ze opereren als een magneet die andere positieve gewoontes aantrekken. Het gevolg: je krijgt een pak meer gedaan. En beter. Dat willen we allemaal toch?

Identificeer daarom je eigen hoeksteen-routines, optimaliseer ze vervolgens en zorg er dan voor dat niets of niemand deze dagelijkse routines kan doorbreken.

Soms lijken routines op het eerste zicht banaal maar cijfers tonen het tegenovergestelde aan. In de ochtend je eigen bed opmaken is daar een voorbeeld van. Onderzoek wijst uit dat deze gewoonte samenhangt met een verhoogde productiviteit, een groter gevoel van welbevinden en beter inzicht in budgetbeheer. Of zou het toeval zijn dat 71% van degenen die hun bed ’s morgens opmaken zich gelukkig voelen, doorgaans graag gaan werken, een eigen huis bezitten, regelmatig sporten en uitgerust voor de dag komen? Het grootste deel van de niet-bedopmakers houden alleszins niet zo van hun job, huren een huis, sporten zelden en voelen zich veelal moe.

Maar genoeg over bedden opmaken. Lees hier hoe 10 top CEO’s ook ochtendroutines toepassen en hoe deze bijdragen tot hun succes.

 

Richard Branson – in een blog-post die hij zelf schreef vertelde Richard Branson waarom hij iedere ochtend al om 5u00 uit de veren is: “Het geeft me extra tijd om te sporten en tijd om met mijn familie door te brengen. Dit brengt me in een hele positieve mind-set nog voor mijn eerste business meeting start. Deze routine houdt hij trouwens al bijna 50 jaar in stand.

 

Jack Dorsey – Jack start de dag steevast met een meditatie-sessie van 30 minuten. Hiervoor loopt ook bij hem de wekker om 5u00 in de ochtend af. Nadien maakt hij nog even tijd om voor zichzelf een stevige tas koffie te zetten vooraleer hij Twitter en Square in goede banen tracht te leiden.

 

Arianna Huffington – met haar razend drukke schema zou je denken dat Arianna nauwelijks tijd heeft om te slapen maar vergis je niet. De oprichtster van The Huffington Post en auteur van The Sleep Revolution neemt iedere avond een warm bad met daarin wat Epsom zout. Nadien kruipt ze onder lakens voor (minimum) 8 uren van welverdiende nachtrust. In de ochtend doet ze eerst 30 minuten aan meditatie vooraleer ze haar werkdag start.

 

Steve Jobs – iedereen kent hem uiteraard als de CEO van Apple maar hij maakte ook Pixar groot en zetelde daarnaast nog in de bestuursraad van Disney. Van productiviteit gesproken! In zijn memorabele speech op Stanford in 2005 vertelde hij dat hij zichzelf iedere ochtend dezelfde vraag stelde: “Als vandaag de laatste dag van mijn leven zou zijn, zou ik dan hetgeen willen doen wat ik zo dadelijk ga doen?”. Als het antwoord op die vraag een aantal keren ‘nee’ op rij zou zijn, dan wist hij dat het tijd was om iets te veranderen.

 

Bill Gates – om een bedrijf als Microsoft uit te bouwen moet je zowel fysiek als mentaal uiterst scherp staan. Bill combineert die twee daarom ook tijdens z’n ochtendroutine: zwetend op de loopband kijkt hij naar cursussen van Great Courses. Nadien leest hij nog de Wall Street Journal, Economist en de New York Times vooraleer hij overgaat tot de orde van de dag.

 

Elon Musk – de bezieler van Tesla en SpaceX houdt iedere dag tussen 10u en 11u vrij om al zijn telefoontjes te bundelen; interviews met journalisten, sollicitaties en conference calls met de verschillende teams binnen zijn ondernemingen. Op die manier kan hij de rest van de dag ongestoord verder werken.

 

Gary Vaynerchuck – beter gekend als Gary V wist op 7 jaar tijd z’n bedrijf VaynerMedia uit te bouwen tot zowat het meest gekende social media agency ter wereld. Met meer dan 600 mensen in dienst en een omzet van meer dan 100 miljoen dollar zijn z’n dagen behoorlijk goed gevuld. Hij gaat er prat op om iedere ochtend om 6u uit bed te zijn om dan aan een workout van 45 minuten te starten. Op weg naar het werk belt hij altijd even met een vriend of iemand van de familie.

 

Jeff Bezos – veel werken en weinig slapen wordt door velen gezien als de enige manier om een succesvol bedrijf te runnen. Als eigenaar van de grootste online shop ter wereld (Amazon) laat Jeff nochtans zijn 8 uren nachtrust niet snel in het gedrang komen. Nog een andere gewoonte van hem: hij plant nooit meetings in de ochtend omdat hij het productiever vindt samen te ontbijten met zijn vrouw.

 

Scott Adams – de tekenaar en CEO van Dilbert is een fervente aanhanger van ochtendroutines. Hij doet, eet en drinkt iedere ochtend hetzelfde. Ook in het weekend. De wekker loopt bij hem af om 5u in de ochtend en 10 minuten later zit Scott aan z’n bureau met een tas koffie en een proteine reep in de hand. Niet moeten nadenken over z’n ontbijt geeft in zijn hoofd meer ruimte voor creativiteit. En die proteine reep is geen toevallige keuze. Hij kan hierdoor langer doorwerken zonder honger te krijgen.

 

Marc Zuckerberg – is het je al ooit opgevallen dat de oprichter van Facebook bijna altijd dezelfde kleren draagt? Hij tracht zoveel mogelijk alledaagse bekommernissen te vereenvoudigen zodat hij zich volledig kan focussen op zijn bedrijf. “Ik zit in de uitzonderlijke positie dat ik dagelijks meer dan 1 miljard mensen kan helpen. Het lijkt me verkeerd dat ik energie verspil aan zaken minder belangrijk zijn en enkel met mezelf te maken hebben.” aldus Marc.

Deel dit artikel

#wechallengehr