Wellbeing – 6 manieren om aan je medewerkers te tonen dat je ze waardeert

Waardering motiveert medewerkers en leidt tot meer betrokkenheid. Maar belangrijker nog, we worden er ook gewoonweg gelukkiger van! Indien u de laatste tijd niet de gelegenheid gevonden hebt om uw medewerkers een blijk van waardering te geven, neem dan zeker onderstaande suggesties door om ze dan ook meteen toe te passen op de werkvloer!

After-work drinks

Vrijdag na de werkdag is de ideale gelegenheid om het einde van de week goed af te sluiten met een drankje (en eventueel een hapje), op kosten van het bedrijf. Het is een simpel gebaar waarmee je niet enkel je medewerkers kan bedanken voor de drukke week, maar ook je hele team dichter bij elkaar kan brengen.

Belonen

Topwerknemers worden vaak beloond met een promotie, maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer u een personeelslid wenst te promoten maar dit niet meteen mogelijk is, probeer dan een andere manier te zoeken om uw blijk van waardering aan deze persoon te geven. U kan de betrokkenheid van werknemers ook opkrikken door ze bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid te geven of door ze projecten toe te wijzen die een uitdaging vormen. Zorg er wel voor dat zij zich bewust zijn van uw waardering door deze kansen eerst met hen zelf te bespreken. Ga ook na of de werknemer andere voorkeuren heeft over de manier waarop hij zich wenst te ontwikkelen binnen het bedrijf.

Een compliment of gewoon dankjewel

De kers op de taart der waardering is het toch wel het geven van een compliment. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het geven van een goed compliment niet altijd even simpel of kan een misplaatst complimentje zelfs negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Een belangrijke tip bij het geven van een goed compliment is net zoals bij het geven van feedback: doe dit steeds op het gedrag dat iemand stelt, eerder dan de persoon zelf. Zo kan een goede bedoelde: “Wauw, jij bent een snelle werker!”, onnodige druk leggen op iemand die denkt dat hij/zij nu altijd snel moet zijn. Je zegt beter “Die opdracht heb je echt snel tot een goed einde gebracht, goed gedaan!”

Een simpele dankjewel wordt soms ook vergeten. Wat een jammere zaak is, want het is snel gezegd en kan een grote impact hebben.

Cheers from peers

Cheers from peers stimuleert niet enkel het gevoel van waardering, maar ook van samenhorigheid. Waardering krijgen van je collega’s voelt namelijk ook best wel goed. Creëer daarom een sfeer waarin iedereen kan tonen dat ze elkaar appreciëren.

 

It’s your birthday

Sommige kijken elk jaar opnieuw uit naar hun ene speciale dag, anderen hechten hier minder belang aan. Toch is het belangrijk om goed bij te houden wie wanneer verjaart. Een klein gebaar reikt dan ook al heel ver. Zo kan je persoonlijk de jarige een gelukkige verjaardag gaan wensen of een kaart met ieders naam op voorzien. Maar natuurlijk mag het ook groter zoals een cadeau, etentje of kleine drink. Het is niet zozeer belangrijk hoe groot je gebaar is, het gaat er vooral over dat je die ene dag niet zomaar vergeet.

Maak het persoonlijk

Van het organiseren van een award show tot een simpele dankjewel: er zijn vele manieren om je medewerkers te tonen dat je ze waardeert. De allerbelangrijkste tip dat we nog graag meegeven is personalisatie! Zorg ervoor dat je goed weet wie je medewerkers zijn en houd bij wat hun interesses zijn. Zo kan je echt tonen dat je hen waardeert.

 

 

Bron: Officient

Deel dit artikel

#wechallengehr