Zo help je werknemers van elkaar te leren – Deel 2

In onze vorige blogpost vertelden we waarom leren van elkaar belangrijk is om werknemers van elkaar te laten leren, alsook welke mensen en afdelingen je kan betrekken. Eens je dus besloten hebt wie er van elkaar kan leren, moet je nog bepalen op welke manier je dit gaat stimuleren.

Daarvoor zijn een aantal manieren:

  • intervisie: collega’s bespreken knelpunten en leermomenten in hun werk met elkaar
  • overname: de werknemers wisselen van taken met elkaar voor nieuwe kennis en afwisseling
  • leerling-meester-relaties: de ervaren medewerkers ondersteunen minder ervaren collega’s
  • (interne) stages: laat een medewerker op andere afdelingen stage lopen

Bovenstaande ideeën worden vaak met succes gebruikt, maar andere leerprogramma’s zijn natuurlijk ook mogelijk. Belangrijk is daarvoor om met medewerkers in gesprek te gaan. Wat willen zij leren? Van welke collega denken zij te kunnen leren? Soms helpt het als medewerkers een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) maken om leerdoelen helder te krijgen.

Zo wordt het een succes

Onderling van elkaar leren biedt veel mogelijkheden en kansen, maar die methode werkt alleen als medewerkers zich er zelf ook goed bij voelen. Belangrijk daarvoor is dat je een veilige omgeving creëert. Dat doe je bijvoorbeeld door een paar basisregels neer te zetten zoals:

  • Vertrouwelijkheid moet worden gerespecteerd
  • Feedback moet opbouwend zijn
  • Medewerkers moeten empathie hebben en zich in elkaar kunnen verplaatsen
  • Medewerkers mogen elkaar niet omlaag halen

Natuurlijk kun je deze regels aanpassen op de situatie en de normen en waarden binnen een bedrijf. Maar om vervolgens ook te zorgen dat deze veilige omgeving wordt gewaarborgd is het belangrijk om een onafhankelijke begeleider aan te stellen. Iemand die ervoor zorgt dat leersessies worden ingepland en georganiseerd, maar die ook tijdens zulke sessies alles in goede banen leidt en de regels in oog houd. Zeker bij interventies is deze persoon onmisbaar.

Geen intern leerprogramma opstarten is eigenlijk voor ieder bedrijf een gemiste kans. Het kost niets en levert vaak wél wat op. Naast meer kennis binnen het bedrijf zorgt het vaak ook voor een sterke band tussen collega’s en een betere werksfeer.

De expertise van HCMVision inschakelen om een continu lerende omgeving te creëren? Stuur ons een e-mail, we kunnen niet wachten om dit samen met uw team vorm te geven!

Deel dit artikel