Zo help je werknemers van elkaar te leren

Iedere medewerker binnen een bedrijf heeft zijn of haar eigen expertise. Zelfs binnen dezelfde afdeling of functie heeft ieder zijn sterke en zwakke kanten. De ene blinkt uit in structuur en organisatie, terwijl de ander meer talent heeft voor technische zaken. Het mooiste zou natuurlijk zijn als al die kennis binnen het bedrijf met elkaar wordt gedeeld. Daar wordt iedereen beter van. Hoe stimuleer je dit leerproces onderling?

Zoek de combinatie van ‘intern en extern’

Als iemand binnen jouw team iets nieuws wil leren, waar gaan ze dan op zoek naar informatie? Raadplegen ze Google, YouTube of collega’s? Deze vraag zou bij ieder bedrijf gesteld moeten worden. Van elkaar leren is een goede manier voor medewerkers om te groeien en zich te blijven ontwikkelen. Iets waar een succesvol bedrijf niet omheen kan.

Toch wordt er binnen veel bedrijven weinig aandacht besteed aan onderling leren. Vaker wordt er naar oplossingen gezocht van buitenaf, wat goed is wanneer een diepgaande expertise nodig is van een externe partner. Externe deskundigen kunnen vaak de basis leggen en de boodschap op een heldere manier overbrengen, maar daarna is het zaak om dit verder te zetten onder de mensen intern. Men levert op deze manier een toegevoegde waarde door de kennis die al bestaat binnen de organisatie, te verweven met de input van de expert.

Een peer-to-peer leerprogramma

De meeste leerkansen liggen dus binnen het bedrijf zelf. Kennis delen met collega’s en ervaringen opdoen in andere functies of op andere afdelingen zijn vaak makkelijker te realiseren dan je denkt. Om medewerkers hierin te stimuleren kun je een zogenaamd peer-to-peer leerprogramma opzetten. Belangrijk is om eerst te kijken wie wat van elkaar kan leren. Je kunt binnen een afdeling een leerprogramma ontwikkelen, maar je kunt ook juist mensen van verschillende afdelingen met elkaar in contact brengen. Dit verschilt per bedrijf en soms zelfs per medewerker.

In onze volgende blogpost leggen we je uit hoe je dit vorm kan kan geven en welke basisregels je best hanteert!

Deel dit artikel