Verloning – 5 personeelsvoordelen die het verschil maken

Uit de Randstad Employer Brand Research blijkt duidelijk dat de omvang van het loonpakket belangrijk is, maar lang niet het enige criterium om voor een werkgever te kiezen. De voordelen die een bepaalde werkgever aanbiedt aan zijn werknemers, blijkt een grote factor te zijn bij de keuze voor een werkgever. En die kunnen de doorslag geven als ze twee aanbiedingen overwegen waarbij het loonpakket vergelijkbaar is. Dus waar kan je als werkgever nog op inzetten om het verschil te maken?

Flexibiliteit

Flexibiliteit kan de dag van vandaag niet meer ontbreken op de werkvloer. De mogelijkheid om thuis te werken, flexibele middagpauzes, flexibele werkuren in plaats van het klassieke 9 to 5-schema, noem ze maar op! Flexibel kunnen werken is een erg belangrijk voordeel voor heel wat werknemers. Er zijn ouders die rekening willen of moeten houden met de opvang van hun kinderen of er zijn bijvoorbeeld werknemers die graag een sportieve break willen tijdens de middag. Flexibiliteit maakt het mensen mogelijk om een goede work-life balance op te bouwen.

Growth-mindset

Als werkgever dien je steeds met een growth-mindset je medewerkers te benaderen. Hou er rekening mee dat ambitieuze medewerkers steeds één stap vooruit denken in hun carrière. Werk dus een beleid uit waar je belang hecht aan de ontwikkeling van medewerkers en het uitbouwen van hun talent. Zo kan je bijvoorbeeld externe of interne opleidingen aanbieden, informele leersessies voorzien tijdens de middagpauze, enzovoort. Op deze manier investeer je in je medewerkers.

Meer privétijd

Dat meer vakantie voor veel mensen een belangrijk voordeel is, is een evidentie. Maar het kan ook op een andere manier. En er zijn al werkgevers die experimenteren met een onbeperkt aantal vakantiedagen of andere manieren bedachten om mensen die dat willen meer privétijd te geven. Het gaat vaak om informele regelingen sterk gelijken op loopbaansparen. Ze geven hun werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra vakantiedagen te kopen met een stuk van hun verloning of laten hen de mogelijkheid om overuren op te sparen. Maar bekijk vooral zelf wat haalbaar is in jouw bedrijf. Is het onrealistisch of onbetaalbaar om jouw mensen extra vakantiedagen te geven, dan bestaan er andere opties zoals de medewerkers af en toe vroeger naar huis laten gaan op vrijdag.

Sfeer op het werk

Het afwerken van een to-do lijst is waar medewerkers het grootste stuk van de dag mee bezig zijn. Hiernaast wordt er soms geen tijd gemaakt voor leuke en luchtige momenten met collega’s. En laat net die momenten van belang zijn voor het onderlinge vertrouwen en om de werksfeer naar een hoger niveau te tillen. Bouw dus af en toe fun-momenten in tijdens de werkuren. Lunch samen, aperitief samen, ga sporten tijdens de pauze, organiseer officiële en officieuze teambuildings enzovoort. Op die manier zorg je niet enkel voor een betere sfeer op kantoor, maar geef je je medewerkers de kans beter te connecteren met elkaar.

Switch jobs

Heb je er al eens over nagedacht om medewerkers een tijdje van job te laten wisselen met een collega? Het zorgt niet alleen voor een leuke afwisseling, het geeft je werknemers de kans om uit hun comfortzone te komen en elkaars job beter te leren begrijpen. Dit kan dan op zijn beurt de onderlinge samenwerking verbeteren. Dit is dan ook geen overbodige luxe in tijden waar in veel bedrijven multidisciplinaire teams het verschil moeten maken.

 

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen waar jij kunt op inzetten in jouw bedrijf. Wat je ook doet, zorg dat ze beantwoorden aan de noden en verwachtingen van jouw medewerkers. Praat met hen. Want uiteraard is de verloning een belangrijke motivator. Maar werk betekent voor de meeste mensen veel meer dan alleen geld verdienen. En dus zijn er nog heel wat voordelen die even betekenisvol kunnen zijn.

 

Bron: Randstad

Deel dit artikel

#wechallengehr