Nieuwe job? Vier tips voor een stressvrije start

Een nieuwe functie is altijd iets om te vieren, totdat het werkelijk zo ver is. Dan komt er heel wat op je af. In het begin krijg je veel uitleg en input, maar eens ze je de vrijheid geven om je job zelf in te vullen, kan er hier en daar al eens wat stress bij komen kijken. Bekijk daarom onderstaande tips om je eerste weken stressvrij door te komen.

1) Heb een duidelijk beeld van je jobinhoud

Alhoewel je op voorhand de functiebeschrijving goed gelezen hebt, kan die beschrijving uiteindelijk toch sterk verschillen van de uiteindelijke taken. Je komt terecht bij nieuwe mensen en in een nieuwe werkcultuur, waardoor je niet precies weet wat er nu juist van je verwacht wordt. Aarzel daarom niet om je baas hierover aan te spreken en even een meeting in te plannen om even alles op een rij te zetten. Hierdoor worden je vragen beantwoord en kan je verder aan de slag.

2) Arriveer op tijd

Ook al heb je de weg naar je nieuw werk al vaak gedaan of geeft de GPS perfect de reistijd aan, zorg ervoor dat je op tijd arriveert op het werk. Zeker de eerste dagen is dit belangrijk, plan daarom een marge in om te laat komen te voorkomen. Je kan natuurlijk nooit op voorhand weten welke file er plotseling ontstaat of waar je ineens een enorme vertraging kan oplopen. Vertrek daarom goed op tijd. Er is namelijk niets zo erg als tijdens je eerste dagen te laat op het werk aankomen.

3) Neem notities

Een nieuwe job houdt ook veel nieuwe werkwijzen, kennis en methodes in. Zorg daarom dat je steeds een notitieblok bij de hand hebt om al de informatie die je vergaart, te kunnen neerschrijven. Hierdoor kan je steeds iets nalezen of iets opzoeken en moet je niet herhaaldelijk dezelfde vragen stellen aan je collega’s.

4) Failing to plan is planning to fail

Aangezien je de eerste weken veel input krijgt, is het van groot belang dat je alles op een rijtje krijgt. Neem daarom zeker de tijd om je werkweek goed in te plannen. Wanneer je namelijk al je to do’s kan opschrijven, moet je deze alvast niet meer te onthouden en kan je je focussen op al de rest. Deze planning brengt structuur in je werkweek en zorgt ook een deel voor rust in je hoofd, wat tegelijk tijdwinst en efficiëntie oplevert.

Dankzij bovenstaande tips zullen je eerste werkweken gestructureerd en stressvrij verlopen. Veel succes!

Dit is gebaseerd op het artikel ‘Nieuwe job? Vier tips om die eerste weken stressvrij in te zetten’, dat verscheen op 9 april 2018 op www.bloovi.be

Deel dit artikel

#wechallengehr